”Det är roligt att synda!”

Första söndagen i fastan infaller idag, 9.3, och temat i gudstjänsterna handlar om frestelser.

Och det borde vara ett tema som är av intresse för oss alla!

Alla blir vi ju frestade att göra sådant vi vet att vi egentligen inte borde göra, och alla besitter vi den märkliga förmåga till självbedrägeri som får oss att ändå göra det. Det är väl något av detta som avses, när Bibeln säger att köttets sinne är död…

En broder i min bekantskapskrets sade en gång så här – i en predikan, dessutom:

”Problemet med synd och frestelser är att det är roligt att synda! Om det inte var roligt, då skulle ju inte en kotte komma på idén att synda!”

Och rätt har han ju – i alla fall om man ser på början av processen. Om inte synden, som du eller jag frestas att begå, vore förknippad med något slags njutning, nöje eller andra fördelar, då vore det ju ingen idé att göra det! Frestelsen skulle inte ens vara en frestelse, den skulle bara framstå som ett osedvanligt dumt förslag!

Den onde tycks fungera efter samma princip som det de finskspråkiga kallar ”namusetä” – ni vet, en sådan där mindre trevlig farbror som med hjälp av godis lockar barn med sig nånstans där han sen kan göra otäcka saker med dem.

Godiset, det är syndens njutning och fördelar, och de otäcka sakerna, det är det slaveri som synden leder in i, en bundenhet, där begäret ständigt växer och blir svårare att tillfredsställa,  där syndens obehag ständigt blir allt större och dess njutning allt mindre.

Vårt självbedrägeri, det består i tanken att man skulle kunna slicka i sig syndens njutning och sedan på något vis kunna undgå den förbannelse som den har med sig.

Men det är som redan gamle Frank Mangs sade på sin tid: ”Förr ska du lyckas klyva atomen med ett stämjärn än du ska lyckas skilja syndens njutning från dess förbannelse!”

Det gäller att läsa det finstilta i alla kontrakt innan man skriver på.

Frestelsen är att betrakta som ett kontrakt som Frestaren erbjuder oss att skriva på.

Där finns i tydlig och stor text alla fördelar, som vi sägs kunna få genom att göra som han vill!

Nackdelarna är så finstilta, att dem skulle man behöva mikroskop för att läsa.

Så då kanske det är bra att fråga sig om nackdelarna, den verkligaprislappen, finns uppskrivna någon annanstans, där de är lättare att läsa?

Och jodå, det finns de!

Fast då ska man läsa vad Gud säger, inte stirra sig blind på djävulens reklamblad!

Läser man Bibeln får man nog minsann reda på att syndens lön är först slaveri, och sedan döden!

Syndens kortsiktiga resultat är njutning, nöje, fördelar av olika slag,

På litet längre sikt resulterar den i bundenhet, slaveri under destruktiva beteenden, raserade relationer och allsköns elände.

Till slut leder den till döden.

Den onde och hans frestelser påminner om när knarklangaren erbjuder en blivande kund den första sprutan heroin gratis.

Den vidare utvecklingen, efter att det intet ont anande offret sträckt sig efter den första sprutans kortvariga njutning, är att betrakta som en hårt stiliserad och därmed nästan övertydlig bild av vad synden är och vad den gör med den som ger sig hän åt den.

Vi gör klokt i att betrakta den sortens frestelser, som är särskilt tilltalande och lockande för en – vi är ju alla olika, och det som är en svår frestelse för den ene är ofta något tämligen likgiltigt för den andre, och tvärtom – som en kobra i presentförpackning.

Ingen som vill behålla livhanken öppnar en sådan ”present”!

Det enda vettiga är att returnera den till avsändaren. Oöppnad!

Det gör man genom att säga OK, jag har noterat erbjudandet, men nu är det faktiskt så, att det står skrivet…

Taggar: ,
Publicerad i Svenska blogginlägg
2 kommentarer på “”Det är roligt att synda!”
  1. Heidi skriver:

    Tack Ingmar för din tänkvärda predikan! Gud med dej!

  2. Ingmar Rönn skriver:

    Tack för det! :)