Profeterade Jesus om den globala uppvärmningen?

Det här är en fråga jag har mött några gånger de senaste åren:

”Jag undrar hur det är med det här som Jesus säger att människorna ska stå rådlösa vid havets och vågornas dån? Profeterar han om klimatförändringen, och om hur Grönlandsisen och Antarktis ska smälta och dränka halva världen, när han säger det här?”

 

Ja, här kan jag bara svara vad jag själv tror om saken.

Inte sitter jag inne med några hemliga insikter, men man kan ju komma en bit på väg med vad som är allmänt känt!

 

Någon större del av Antarktis kommer knappast att smälta, inte ens fast jordens medeltemperatur skulle stiga med fyra eller fem grader.

Dels är det helt enkelt för kallt där – en medeltemperatur på typ -50 blir inte mycket annorlunda ur issmältningshänseende av att bli fem grader högre, inte av femton heller.

Dels ligger största delen av Antarktis på rätt hög höjd, vilket förstås hjälper till att bevara kylan.

Och dels finns där ett vind-och havsströmssystem runt kontinenten som rätt effektivt blockerar den varmare luften och vattnet från att komma åt att påverka inlandsisen där.

Det är klart att en del kustområden kommer att smälta en del, det gör de redan, men inte i en sådan omfattning att det skulle medföra några mångmeterhöjningar av havsytan.

 

Grönland är en annan femma. Där är medeltemperaturen betydligt högre än på Antarktis, och isen ligger på mycket lägre höjd över havet – faktiskt ligger en del av centrala Grönlands berggrund under havsytan!

Den uppvärmda luften från sydligare trakter kommer också åt Grönland på ett helt annat sätt. Varmare havsvatten söderifrån likaså.

Så där kan vi småningom vänta oss en rejäl avsmältning, skulle jag tro.

Grönlandsisen är dock mindre än en tiondel av Antarktisismassan, och ställer således till mindre elände, även om kanske upp till en tredjedel av den kan tänkas smälta, skulle detta inte innebära mer än typ halvannan meter på havsvattenståndet.

Vilket i och för sig skulle vara nog så problematiskt i många låglänta kusttrakter…

 

Vad det gäller isen i Norra Ishavet, så ligger den redan i vattnet, och kommer alltså inte att göra någon skillnad alls på havsvattennivån, även om den skulle smälta.

 

Så svaret blir både ja och nej.

Det kan mycket väl hända att Jesus tänkte på en kommande global uppvärmning med stigande havsnivåer. En och en halv meters höjning skulle få hundratals miljoner människor att stå rådlösa.

Men det torde ändå inte handla om att havet stiger femti meter och dränker all världens kuststäder.

Uppenbarelseboken talar om många slags katastrofer, men översvämningar nämns inte specifikt.

Det kommer alltså att komma andra saker, som är värre än detta.

 

Taggar:
Publicerad i Undervisning