Hjärta, själ, kraft och förstånd!

Jag köpte en ny bibel i julklapp åt mig själv – dvs, jag fick pengar i julklapp av några trossyskon i Lovisa, och för de pengarna köpte jag sen en ny bibel. Inte för att jag har någon brist på biblar, här i huset finns det typ femton biblar på tre språk, men jag ville ha en bibel utan understrykningar och marginalanteckningar, en att ha för min morgonläsning! Det blir annars lätt så, att det man streckat under och kommenterat börjar styra en när man läser! Det är ju det Gud har sagt, som jag behöver ta till hjärtat, inte mina egna eller andras kommentarer till det!

När jag kom fram till Psaltaren för någon vecka sen kom jag på att jag faktiskt aldrig gått in för att studera psalmerna ordentligt – nog läst dem tiotals gånger, förstås, men aldrig gått in för att faktiskt studera dem. Så nu har jag börjat litet grann med det också. Jag har en bok, som jag fick i gåva för många år sedan, som heter ”Hidden prophesies in the Psalms”,  och den har jag plockat fram nu. Ska bli spännande att läsa Psaltaren på det sättet – ska vi säga av hela mitt förstånd?

En halvtimme om dan blir annars 180 timmar på ett år, och på den tiden hinner man en hel del!

Under åren har jag stött på massor med råd och anvisningar om hur man ska läsa Bibeln, fler än jag någonsin kommer att praktisera! Dels hinner man inte med allt, dels har jag ibland bara direkt konstaterat, att det sätt att nalkas Skriften, som den här personen beskriver, helt enkelt inte passar ihop med den jag är!

Så har jag t ex aldrig med någon behållning kunnat praktisera den ganska vanliga metoden att följa en bibelläsningsplan och läsa korta stycken härifrån och därifrån i Bibeln varje dag, något som många andra igen har som själva grundstommen i sitt läsande!

Några av råden och tipsen har jag dock haft stor glädje av, och de har lett till att jag nuförtiden medvetet försöker läsa Bibeln på flera olika sätt. Ett av dem går ut på att jag läser ”av hela min själ”, alltså tar både känsla och fantasi till hjälp i läsningen!

Det här finner jag särskilt givande i mötet med Bibelns människor! Detta beroende på att Bibeln i långa stycken är skriven på ”telegramspråk”, väldigt kort och koncist. Livsöden beskrivs ibland i bara några verser, perioder på hundratals år sammanfattas i några kapitel. Detta innebär att den, som vill ha mer kött på benen, den som vill leva sig in i de bibliska berättelserna och lära känna de personer, som figurerar i dem, han får lov att använda både känsla och fantasi i läsningen!

Jag är övertygad om att Gud aldrig hade tänkt att vi skulle ta till oss Hans Ord med enbart vårt intellekt till hjälp.

Vi ska ju älska Herren, vår Gud, av allt vårt hjärta, hela vår själ, av all vår kraft och allt vårt förstånd!

 Bibeln talar till hela vår själ, och därför behöver vi använda vår känsla och fantasi likaväl som våra förståndsgåvor, när vi läser Skriften, om vi ska kunna se budskapet ur mer än en synvinkel!

Jag har ibland, när tid och tillfälle funnits, försökt leva mig in i de personers liv, som figurerar i de olika bibelberättelserna, börjandes från att ta reda på hurudan den tid och de omständigheter de levde i var, och ända fram till den punkt där jag känner varifrån det blåser, känner dofterna och hör bakgrundsljuden i den situation, som berättelsen beskriver.  Jag har bönevägen försökt gå in i deras känslor och tankar, jag har försökt vara de människorna!

Det här har ibland gett mig en märklig tillgång till deras gudsmöte, till hur de fick lära känna Herren.

Ibland har jag också i olika sammanhang försökt återberätta deras möten med Gud, deras erfarenhet av vem Gud är, vad Han tycker om oss människor och vad Han vill med oss, och jag har märkt hur detta har kunnat ge åhörarna helt nya tankar om gamla, välkända texter! Jag har till och med varit med om att någon fått möta Herren till frälsning vid ett sådant tillfälle!

Om jag aldrig hade kommit i kontakt med den amerikanske kristne sångartisten Don Franciscos texter, då hade jag kanske aldrig kommit mig på det här spåret. Det var han, som hjälpte mig att förstå att man kan läsa Bibeln av hela sin själ, inte bara av hela sitt intellekt! Jag tackar Gud för den mannen, och jag hoppas att många ska få samma aha-upplevelse, som han gav mig!

Och tar man med både hjärta, själ och förstånd när man läser, då läser man väl av alla krafter? :)

 

Taggar:
Publicerad i Bibeln
5 kommentarer på “Hjärta, själ, kraft och förstånd!
 1. Österbottning skriver:

  Jag läste en gång en bok som var Bibeln som en roman skriven av någon amerikansk kristen författare. Jag vet att många kanske tycker att man inte får skriva den som en roman, för det blir ju lätt fel, men det fanns en stor fördel: texten var så lättläst att jag läste boken på några veckor. För första gången i mitt liv fick jag nån sorts helhetsbild av vissa förlopp, saker som tidigare gått mig helt förbi eftersom jag stavat mig fram vers för vers.

 2. Christoffer Slotte skriver:

  Hittade själv äntligen en bibelläsn plan som inspirerar mig. Man läser olika typer av böcker varje dag o det är alltid spännande att se vad som är i turen varje dag. Stor variation alltså. Att läsa enligt de judiska högtiderna är också intressant:
  http://www.loishetrick.com/Bible%20Reading%20Chart%20organized.htm

 3. Ingmar Rönn skriver:

  Jag ser inga problem med att brodera ut bibliska berättelser i romanform, så länge man inte gör det på ett sätt som förvanskar eller förnekar ursprungstextens budskap, och så länge som läsaren är medveten om att detta, som jag nu läser, faktiskt inte är Bibeln, det är bara en medmänniskas tankar om Bibeln!
  Det är många som har problem med att få ett helhetsgrepp om Bibeln, dels är materialet så omfattande, dels är det så mångskiftande.
  Allt som kan vara till hjälp är ju bra i den situationen!

  Bra om någon kan hitta en färdig plan som passar, Christoffer! :)
  Jag har också märkt att det kan ge en ny kick i bibelläsningen om man byter metod då och då – ett år hade jag skrivit namnet på alla bibelböcker på 66 kort, och sen drog jag ett kort i taget tills jag var igenom…
  Andra gånger har jag läst ämnesvis, och sen byter jag språk och översättningar också.

  Att ha någon eller några andra att diskutera med och fråga när man kör fast själv är också en stor tillgång!
  Det händer ju då och då att man får svara nej på frågan ”förstår du vad du läser?”

 4. Maggan Salminen skriver:

  Har haft glädje av olika böcker och filmer om bibliska händelser och personer,fast det nog kan reta oerhört om de inte håller sig till det som Bibeln säger – att man måste svälja olika traditioners syner är en sak (som t.ex. Josefs ålder och hur var det nu med Jesu syskon….)men att direkt ändra på det som står i Bibeln är att gå för långt. Men annars kan de vara till stor hjälp just genom att göra människorna till verkliga människor….

  Själv håller jag för tillfället på med The Message Psaltaren på svenska och har haft många fröjdestunder.Den engelska har jag redan läst, men det är faktiskt aningen annat att läsa det på svenska.Psaltaren hör till det jag läser gång på gång vid sidan av övrig bibelläsning,kan definitivt inte följa någon uppgjord plan men försöker läsa alla böcker, fast inte i bestämd ordning.Brukar turas om med NT och GT, utom i de fall där böckerna tydligt hör ihop.

 5. keijo skriver:

  Så stort hur vi är uppbyggt av Gud så mycket vishet äer att upptäcka saker med í oss och best av oss all är den Heliga Andens kraft mde Jesus blods seger in frälsning och detta är så välsignat att leva in levende mirakels dagligen med och ordet har krart, att födda underbart nytt alltid in oss och från tya tala ut ,tack med välsignelse ,keijo sweden