Ledig, eller?

Vi tänker väl oss i allmänhet, att vi nuförtiden har väldigt mycket mer lediga dagar än människor hade förr i tiden, vi har ju lediga lördagar, sommarsemester och vintersemester, och andra ledigheter på toppen av det. Och det kan väl stämma, om man bara jämför med hur det var för hundra år sedan eller så.

Men när man läser Bibeln inser man att det här är en något förhastad slutsats! Åtminstone jag har varit aningen förvånad över det ledighetssystem som Mose lag föreskriver!

Vi tänker oss ibland att israeliterna enligt sabbatsbudet skulle jobba sex dagar och vila den sjunde, och det var allt de hade i ledighetsväg. Men det stämmer inte!

Vart sjunde år var sabbatsår, friår! Då skulle de vara helt lediga! Dessutom fanns det årligen återkommande festveckor, när alla skulle ha ledigt.

Om man räknar efter, så blir det så här:

I en sjuårsperiod  var de lediga var sjunde dag de första sex åren.

Sjundedelen av sex år är 313 dagar.

Sen lägger man till det sjunde årets 365 dagar, så blir det 678 dagar. Sedan tillkommer de övriga högtiderna, då de skulle vara fria från arbete, sammanlagt ca 20 dagar/år, alltså 120 dagar på sex år.

678 + 120 blir 798

Sen dividerar man med sju, så får man veta hur många dagar de skulle ha ledigt per år i snitt under en sjuårsperiod. Det blir 114 dagar!

Om vi jämför med vårt system, så har vi två dagar lediga per vecka + litet extrahelger, det blir typ 110 dagar, sen tillkommer fem veckor semester, 25 dagar till. Summa typ 135 dagar

Vi har alltså litet mer ledigt nu, men skillnaden är inte så stor!

Och där finns en skillnad, som gör att det gamla systemet gjorde mer gott åt människan än det nuvarande, nämligen den här massiva ettårssemestern Israel skulle ha vart sjunde år. Tänk vilken inverkan detta skulle ha på det moderna samhällets trötta och utbränningshotade människor! Lite grann som att alla skulle ha alterneringsledigt vart sjunde år under hela sin yrkesverksamma tid.

Gud är god!

Tyvärr tog inte Israel vara på Guds godhet, de jobbade för fullt också när det var meningen att de skulle vara lediga. Då hade de ingen glädje av sabbater och friår!

I det avseendet märker man att människorna inte har blivit ett dugg klokare på de tretusen år som gått sedan dess. Vi har lärt oss mer, visst, men vi har inte blivit klokare! Det här med att verkligen vila, ta det lugnt, koppla av, när ,man är ledig, hur är det med det? Vi flänger runt och reser, vi har planerat tusen projekt till semestern, vi jäktar hit och dit, emellanåt så till den grad att folk nästan upplever det som en vila att komma tillbaka till jobbet när semestern är slut!

Det är som om vi hade tappat bort förmågan att varva ner.

Kanske den förmågan börjar med insikten att det är okej att slappa då och då! Det är okej att inte ha planerat en massa stressade semesterresor! Det är okej att inte ha något att visa upp, när de andra berättar vad de har byggt till och byggt ut och byggt upp hemma och på sommarstället under semestern!

Och framför allt, det är okej att ta ledigt från 24/7, att stänga av telefonen, strunta i att hålla sig uppdaterad och anträffbar, det är okej att lägga in ett meddelande om att man inte kommer att svara på någon e-post som kommer under semestern, varken då eller senare, skicka era mail på nytt om fyra veckor, då svarar jag!

Det är okej att ta vara på Guds godhet också ifråga om detta!

Håll fast din ledighet så att inte prestationsdjävulen kommer och plockar den av dig!

Taggar: ,
Publicerad i Svenska blogginlägg