Så olika kan det bli

I veckan fick vi läsa på Vasabladet om ett äldre par i Malax, som varit utan vatten i en månad. Kommunen hade stängt av vattnet pga obetald vattenräkning. Kvinnan är invalid, mannen fungerar som hennes vårdare. Har ett avtal med kommunen, men har inte fått några pengar, eftersom kommunen tappat bort avtalspappret. Att han har en kopia hemma tycks inte betyda något i sammanhanget.

Nu har dock Malax församling trätt till och betalat räkningen, efter att alla andra instanser hade ryckt på axlarna och tvått sina händer.

Så fungerar det alltså i Malax.

 

För en stund sedan satt jag och läste ett domstolsutslag från Högsta domstolen.

En etiopisk kvinna stod åtalad för att ha bluffat sig in i landet på falska uppgifter och sedan lurat till sig alltför höga understöd från socialen i H:fors genom att uppge falska uppgifter om sina familjeförhållanden.

Både lägre rätt och hovrätt hade tidigare fällt henne för grovt bedrägeri, och dömt henne att betala tillbaka de pengar hon lurat till sig.

I högsta domstolen blev hon frikänd och fick behålla pengarna, trots att hennes brottsliga handlingssätt var bevisat och klart.

Motiveringarna var minst sagt snåriga, och en medlem i HD var av avvikande mening.

Så fungerar det alltså i hufvudstaden.

 

Någonstans har det gått fel.

Vem har förr hört talas om att någon skulle kunna lura till sig tiotusentals euro från finländsk socialhjälp på falska uppgifter, och sedan inte behöva betala tillbaka pengarna när man kommer fast, som det nu gick i H:forsfallet??

Och vem tycker att det är rätt och riktigt gjort av en kommun att först vägra betala ut överenskommet närståendevårdarstöd, och sedan stänga av vattnet för den, som inte kunnat betala sin räkning just på grund av att samma kommun, som stänger av vattnet, först har vägrat betala ut stödet, så som det gick i Malax?

Både de som är finländska medborgare, och de som har flyttat hit från utlandet, borde kunna lita på att det är likhet inför lagen som gäller här i landet, oavsett om man är född här eller någon annanstans.

Det säger ju redan Mose lag! ”Samma lag ska gälla för dig och för främlingen, som bor ibland dig…”

 

Enligt Guds Ord ska alltså främlingen ha det varken sämre eller bättre än den infödde.

Och medborgarna borde kunna lita på att det sociala skyddsnätet fungerar, att det inte går som i Malax, att människor blir utan det mest grundläggande för att kunna leva och fungera.

Sådana här händelser är bara ägnade att rasera den vanliga människans förtroende för de myndigheter, som tycks ha glömt att de är till både för att betjäna och hjälpa dem som är i ärligt behov av hjälp, och för att klämma åt sådana som försöker utnyttja systemet på ett felaktigt sätt.

Dessutom ger det naturligtvis extra vatten på kvarn åt dem, som eldar under den puttrande grytan med främlingsfientlighet. Skärpning, överheten!

 

 

Taggar:
Publicerad i Svenska blogginlägg