Barfotakristendom

I går kväll hände det igen: jag fick helt plötsligt en helt ny förståelse av ett bibelställe jag kunnat utantill i tretti år! Mitt under bönen igår kväll, när vi var samlade till bön för bygden i Kvevlax Elim, kom en kristallklar tanke till mig: ”Ordet ”Ha inga skor på era fötter” gäller fortfarande!”

Det här bibelstället har jag ibland litet skämtsamt kommenterat med att säga, att det är ju litet svårt att tillämpa i vårt klimat, åtminstone vintertid! Nu ångrar jag alla gånger jag kläckt ur mig den dumheten.

När jag bad vidare och undrade över vad Herren kunde mena med att påminna mig om det här fick jag nämligen en bild av hur lätt det är att trampa ner både det ena och det andra utan att ens märka det, medan den som är barfota genast märker om han håller på att sätta ner foten på något han inte borde trampa på!

Uppmaningen att inte ha skor på sina fötter när man rör sig bland människorna är alltså ägnad att få oss att begripa att vi ska gå varsamt bland våra medmänniskor!

Hur ser då de skor ut, som vi trampar på andra med?

Att inte ge sig tid att lyssna är en skoversion. Om man har så bråttom att få fram sig själv och sina egna åsikter och viktigheter, att man inte alls lyssnar på andra, då kommer man oundvikligen att trampa ner en och annan medmänniska!

Samma sak, om man tycker det viktigaste är att vinna diskussionen, inte att vinna den man diskuterar med. Det är många frön, som kunde ha börjat växa för Guds Rike, som blivit nedtrampade med de kängorna!

Att hålla på sina rättigheter i ur och skur är att jämföra med marschkängor med järnbeslag.

Och ger man sig till att mobba andra, frysa ut dem – t ex genom att bilda innegäng där andra inte släpps in – , göra narr av dem, eller tala illa om dem, då är man med och trampar ner andra till den punkt, då de har förvandlats till en vägkant där inget kan gro – inte förrän det regnat mycket kärlek och barmhärtighet på den, i alla fall!

Så nu sitter jag här med en helt ny vinkel på det här med att ta på sig beredvillighetens skor, som fridens evangelium ger! Ska man vara fridens budbärare, då gäller det ha att ha skor med väääldigt tunna sulor…

Taggar: ,
Publicerad i Svenska blogginlägg