När är evangeliet predikat för alla folk?

En fråga jag stött på någon gång då och då lyder så här: ”Jesus säger att evangeliet först ska predikas för alla folk, sedan kommer han tillbaka. Hur mycket jobb återstår, egentligen?”

 

Ja, det vet väl ingen med någon exakthet, men via allmänt tillgänglig statistik kommer man en bit på väg mot svaret på den frågan!

Man räknar med ca 16.000 unika folkslag i världen.

Av dem är ca 6600 idag, år 2010, fortfarande onådda.

Det finns ca 6.8 miljarder människor, och av dem har ca 1.3 miljarder aldrig hört evangeliet.

Det talas ca 6900 språk i världen idag, och av dem är hälften hotade, och kommer till största delen att försvinna inom typ de närmaste femtio åren.

Takten är i dagsläget sådan, att var fjortonde dag dör ett språk ut.

 

Hela Bibeln är översatt till 383 språk, och delar av den till 2261 språk.

Bibeln i sin helhet är alltså översatt till alla större språk.

Delar av den till närmare 2000 av de mindre språken.

Översättningsarbetet fortgår hela tiden, samtidigt som antalet språk minskar med ett varannan vecka, vartefter små stamspråk dör ut.

Där kommer förstås det stigande antalet översättningar och det minskande antalet språk att mötas så småningom, kanske redan i den här generationen!

Mission och evangelisation bedrivs naturligtvis för fullt och via många kanaler också bland de folk, som inte ännu har någon skriftlig översättning av Bibeln till sitt eget språk – det muntliga kommer alltid först!

 

Sen kan man ju konstatera att Jesus inte nödvändigtvis avser att alla ska höra evangeliet på sitt eget modersmål – om någon talar flera språk och får höra evangeliet på något av dem, då har han ju hört!

 

Summan av detta blir att arbetet är på upploppet!

Om vi är villiga att ge och arbeta kan uppdraget vara fullbordat inom en rätt nära framtid!

Taggar:
Publicerad i Undervisning