Viktiga saker på ovanlig söndag!

Det är inte ofta som en sjätte söndag efter trettondag dyker upp i kyrkoåret, det är faktiskt så sällan att den inte ens har egna texter och tema! I stället används texterna från tjugosjätte söndagen efter pingst, som inte är så alldeles vanlig den heller, för den delen. Påsken ska nämligen komma väldigt tidigt på året, om räckan av söndagar efter pingst ska bli tillräckligt lång för att nå fram till den tjugosjätte i raden… på samma sätt är sjätte efter trettondag beroende av att påsken kommer väldigt sent, om den ska rymmas före påskkretsen börjar.

Så här har vi nu alltså texter som blir predikade förhållandevis sällan i gudstjänsterna!

Och det är inte precis vilka texter som helst, som man har valt att på detta sätt sätta på undantag!

Här har man nämligen på denna sällan förekommande söndag samlat de eskatologiska texterna från 1 Tess 4 om Jesu återkomst, 2 Tess 2 om Antikrists framträdande, samt Jesu stora eskatologiska tal i Matt 24!

Allt detta är ju ytterst vital information, som vi minsann behöver bli påminda om inte bara en, utan helst flera gånger per år! Här begriper jag nog inte alls hur kyrkohandbokens redaktörer har resonerat!

Det är bra att man samlat de här ämnena på ett och samma ställe, men varför just på den här söndagen??

Vad det gäller den yttersta tidens skeende behöver vi veta vad vi har att vänta oss! Hur ska vi annars kunna vara beredda på det?

Vi behöver veta vad som ska hända innan Jesus kommer, vi behöver veta när han kommer för att hämta de sina, vi behöver veta hur den onde kommer att gå tillväga för att förvirra och förvilla Guds folk, och vi behöver det hopp som de här texterna ger!

Så läs Matt 24, och ta varningarna till dig! Det här är saker som redan pågår, och som bara kommer att bli värre vartefter ”födslovåndorna” blir starkare!

Läs 1 Tess 4, och gläd dig över den strålande framtid som väntar Guds barn efter uppståndelsens dag!

Läs 2 Tess 2, ochta stöd av de orden för att inte låtas dig dras med i det pågående avfallet från den sunda tron på Herren Jesus!

Ibland när jag har tagit upp de här sakerna har människor kunnat säga till mig, att det här har de aldrig fått någon undervisning om i sin hemförsamling eller i de sammanhang där de annars har rört sig.

Andra förkunnare har ibland sagt mer eller mindre rent ut åt mig, att det här är så svårbegripliga saker att de helst lämnar dem åt någon annan att försöka reda ut.

Men frågan är ju inte om det här är mer eller mindre svåra saker, frågan är om vi kan lämna dem därhän så där bara, när Gud en gång har gett oss sådana mängder med information, som ju faktiskt finns i Guds Ord just om skeendet i den yttersta tiden!

Själv är jag av den meningen att den kristna församlingens motståndskraft och kallelsemedvetande försvagas på ett avgörande sätt, om vi inte lever i medvetenhet om vilken och hurudan den tid är som vi lever i! Om vår tro ska hålla och vara verksam i den kommande nöden, då vill det till att vi har en klar vision av vad som kommer efter att nöden är genomliden!

Jesus kommer, och vi ska förvandlas och bli honom lika!

Det målet är värt vilken törnestig till väg som helst!

 

 

Taggar:
Publicerad i Undervisning