Yttersta tiden, del 16 ”Det tomma huset”

I del 12, där jag började fundera på det stora avfallet, konstaterade jag att laglöshetens hemlighet, den som går ut på att knuffa Guds Ords inflytande i både samhälle och församling ut i periferin, redan börjar ha utfört sitt arbete fram till den punkt, där den öppna laglösheten i princip kan stiga fram och ta över när som helst.

 

Sedan har vi detaljstuderat hur detta i praktiken har gått till: Under de senaste 400 åren har den kristna västvärlden översvämmats av tankesystem av olika slag som alla har tagit sikte på att ersätta Gud och Hans Ord med något annat i människors medvetande.

Detta andra har varit jordiskt, materialistiskt, och har förnekat själva existensen av någon andlig dimension.

 

Nu har allt detta inte varit något självändamål. Det andliga vakuum, som på detta sätt har uppstått, har den onde skapat för att sedan kunna fylla det med sitt eget innehåll!

Jesus beskriver hur det här fungerar i Matt 12:43-45

 

Samma princip gäller för både enskilda människor och hela folk.

 

 

Människan har evigheten i sitt hjärta, Pred 3:11 –  eller, som någon har uttryckt det, människan är obotligt religiös.

På samma gång har den fallna människan också en köttslig natur, vilket i sin tur medför att hon befinner sig i ett läge av kroniskt uppror mot Gud och det som hör Gud till. Rom 8:7

 

Människan vill alltså ha andlighet, men är främmande för Gud.

Detta är ett förhållande som spelar den onde rätt i händerna.

 

Först spelar det honom i händerna därigenom, att människan bara alltför gärna tog – och fortfarande tar – emot den materialistiska världsbild som Darwin, Freud, Rousseau, Voltaire & co kom med, för det gav ju henne en förevändning att kasta Gud och hans bud överbord!

 

Sedan spelar det honom i händerna på så sätt, att den obotligt religiösa människan inte i längden trivs med sitt tomma och städade materialistiska hus, och alltså är det ganska lätt att lura henne in i andra andligheter i stället för den hon redan har förkastat. Ingen är ju lättare att lura än den som vill bli lurad!

 

Den strålande andevarelse, som sedan blev djävulen, föll i synd på grund av att han drabbades av ett begär och gav efter för det. Han ville bli som Gud. Jes 14:12-14 / Hes 28:12-17

Men vad vad det han ville ha, som han inte kunde få som ärkeängel?

Han hade ju redan all vishet och skönhet, han var en mönsterbild av fullkomlighet, och han hade uppenbarligen enligt Uppb 12:4 kommandot över en tredjedel av änglahären!

 

Jo, det fanns sådant, som Gud hade förbehållit sig själv, sådant som hör ihop med Guds tron.

En av Bibelns röda trådar är att ingen, under några som helst omständigheter, skall tillbe någon annan än Gud. En annan är att det är Gud som har all makt i himlen och på jorden.

Men högmodsanden ville bli som Gud, han ville ha tillbedjan och makt!

Han ville ställa sin tron över Guds tron!

I följd av detta försök till himmelskt maktövertagande blev han utkastad ur himlen.

 

Sedan kom han hit och smittade ner människan med sitt eget begär: ”Ni kan bli som Gud!”

Han misslyckades med att erövra himlen, men temporärt hade han bättre framgång med jorden. Syndafallet innebar för honom startpunkten på den långa vägen fram emot den dag när han äntligen skulle lyckas kapa människosläktets tillbedjan för egen räkning.

 

Det är därför han nu siktar på att till slut, när alla hans långsiktiga, tålmodiga planer äntligen är fullbordade, kunna sätta sig just i Guds tempel och säga ”Jag är Gud!” 2 Tess 2:3-4

Då får han ju den tillbedjan som tillkommer Gud, vilket hela tiden har varit hans begär.

 

Framför allt är det just detta, att erövra Guds tempel, som är hans målsättning.

Guds tempel idag är den kristna församlingen. 1 Kor 3:17, 2 Kor 6:16, Ef 2:20-22, 1 Tim 3:15

Om den avfaller från Kristus tillfaller den den onde.

Detta är vad allt det mullvadsarbete som vi har studerat slutligen syftar till.

 

Efter att detta har sagts är det dags att se litet på vad som har hänt dels i världen, dels i kristenheten på senare tid. Stämmer den här kartan, som jag här har skissat upp, med verkligheten? Håller tomrummet på att fyllas av osund andlighet? Låt oss ta några axplock och se!

 

 

I världen har bl. a. detta hänt:

 

The Beatles introducerar via sin kontakt med Maharishi Mahesh Yogi hinduismen för västvärldens unga på 60-talet. Denne var guru för den s.k. transcendentala meditationen, det vi kallar TM. I spåren på det flyttade fler indiska gurun, utövandet av yoga, hinduiska sekter som Hare Krishna, och småningom också buddismen in i det västerländska tomma huset.

(Här kan man ju stillsamt undra med hjälp av vem the Beatles och också andra liknande rockband uppnådde sin otroliga, masshysteriframkallande  popularitet? Så bra var de nu inte…men antikristliga var de så det räckte!)

 

Ungefär samtidigt växte New Age-rörelsen fram med sitt smörgåsbord av gammal och ny ockultism, profeter och medier av olika slag, häxor och trollkarlar, och gamla och nya religioner.

Under det paraplyet finns också den uppsjö av olika healingtekniker, som har blivit så vanliga och allmänt accepterade. Bland de otaliga grenarna på New Ageträdet finns t ex Wiccarörelsen, en modern hednisk religion med urgamla rötter, som uppstod på femtitalet. Medlemmarna kallar sig häxor och trollkarlar, och sysslar med magi och häxkonster. I detta nu har det här sällskapet närmare en miljon medlemmar, en tiodubbling på de senaste femton åren. Sånt kan den moderna, kristendomsförkastande människan nog tro på!

 

Horoskopen var dock populära långt före det – astrologin har funnits med på ett hörn hela vägen, ända sedan det gamla Babylons dagar. New Age har förstått att skickligt väva in den gamla övertron på stjärnorna makt över människornas livsöden i sina läror, som t ex läran om Vattumannens inbrytande tidsålder visar…redan i sextiotalsmusicalen ”Hair” var det motivet starkt!

 

Reinkarnationsläran med alla dess tillbehör har också vunnit en stor spridning och finns med i väldigt många västerlänningarnas, också kristnas, medvetande idag. Den har gett onda andar väldiga möjligheter att påverka människor, som har trott att de har fått kontakt med sina avlidna anhörigas andar, samtidigt som den förnekar betydelsen av Jesu korsdöd. Någon försoning behövs ju inte i en lära som går ut på att man själv ska jobba upp sig till fullkomning via x antal inkarnationer…

 

Allt detta är exempel på sådant som på senare år har sugits in i det andliga tomrum som så skickligt skapades genom humanism och darwinism. Så långt stämmer det man kunde förvänta sig med det som faktiskt händer.

 

I den kristna församlingen har bl. a. detta hänt:

 

Det tomrum som har uppstått där handlar främst om en förlorad respekt för Guds Ord, som vi redan har konstaterat. Men det handlar också om att man på många håll har blivit främmande för Guds Andes verk i Kristi kropp, och att man har tappat bort Guds helighet. Detta har då resulterat i den situation som aposteln förutsäger i 2 Tim 3:1-9

Men det nyvaknade intresset för övernaturliga, andliga saker kan förväntas visa sig också i det tomrum som skapats i den kristna kyrkan, det måste det ju göra, om laglöshetens människa ska kunna få någon tillbedjan!

 

Här kan vi alltså förvänta oss att en allt större del av de kristna ska börja söka efter övernaturliga händelser och andliga upplevelser av olika slag – tecken, under, mirakler, nådegåvor, och så vidare, samtidigt som det prövningsredskap saknas, som en sund tro, grundad på en gedigen bibelkunskap, skulle utgöra.

I följd av detta kan man då vidare förvänta sig att den onde ska kunna ösa in snart sagt vilka villoläror och villfarelser som helst över församlingarna, och få folk att gapa och svälja, bara de beledsagas av en lämplig dos övernaturlighet!

 

Den situation som Paulus tar itu med i 2 Kor 11 är tyvärr bara alltför välbekant från dagens kristenhet. ”Ni finner er i att man gör er till slavar, att man utnyttjar och utsuger er, att man uppträder utmanande och slår er i ansiktet”.

 

Det krävs blind underkastelse under maktutövande ledare och obibliska läror, ett fenomen som dyker upp i allt från den katolska kyrkan till de extrema trosförkunnelseförsamlingarna.

Kringresande ”Stora Förkunnare” typ Benny Hinn & co flyger världen vida i privata jetplan och kräver VIP-behandling med lyxhotell och hyrda limousiner, och sexsiffriga gager på toppen av det, och vanligt folk ställer upp och betalar, ”för det händer ju något”.

Så kallade evangelister, såna som Todd Bentley, skryter med att de sparkar folk i huvudet och magen i mötena ”på Guds befallning”.

Andra bryter nästan nacken av folk för att få dem att falla omkull under ”förbönen”, ett av de kanske vanligaste missbruken i den typen av möten idag.

Det ”kristna” pyramidspel, som går ut på ett ”Ge mig pengar, så ska Gud ge er pengar” pågår för fullt både här och var.

Det är ingen ände på vad galenskaper Guds folk går med på, och dessutom applåderar och understöder. Bara det ser ut att hända något övernaturligt, så…

 

Det är också värt att lägga märke till att en del av de nya profeterna ligger så nära New Age att det blir svårt att se någon skillnad. T ex Todd Bentley med flera har en undervisning om änglar som kunde vara tagen rakt ur ett New Age-seminarium.

 

Detta är vad som alltmer fyller det andliga tomrummet i den kristna kyrkan.

För mig ser det här definitivt ut som det stora avfallet.

 

Grundregeln när man bedömer skeendet i kristenheten är fortfarande ”icke utöver vad skrivet är”, 1 Kor 4:6. Om det som undervisas och görs inte är grundat i det som Jesus och hans apostlar gjorde och lärde, då är det dags att dra öronen åt sig! Judas brev, v 3

Någon sådan grundregel tillämpas inte längre.

Alltså är det inte missionsbefallningen som gäller längre.

De som följer den lär nämligen andra att hålla det som Jesus befallt. Inget annat.

Alltså är det inte Kristus, och honom som korsfäst, som predikas längre.

Syndernas förlåtelse och evigt liv genom Jesu död för oss är inte längre det centrala budskapet.

Istället befinner vi oss mitt i den situation som Paulus profeterar om i 2 Tim 4:3-4

Det ska vara tecken och under och stort ståhej, för det kliar både i öron och ögon!

 

Publicerad i Yttersta tiden