Konsten att tänka som djävulen

En av de kristna klassiker jag återkommer till med jämna mellanrum heter ”Från helvetets brevskola”, och är skriven av C S Lewis. När han skrev den boken bröt han ny mark – jag har åtminstone inte stött på något liknande före honom.

Boken är utformad som en brevväxling mellan en ung frestardemon här uppe på jordytan och hans handledare, en gammal och garvad överdjävul nånstans långt nere i den diaboliska byråkratin. Genom de råd och anvisningar nybörjaren får om hur han på bästa sätt ska leda sin ”patient” till förtappelsen, får man som läsare en tämligen unik inblick i hur ondskans strategi ser ut, både vad det gäller att förleda enskilda människor, och leda hela samhället på villospår!

Man frestas säga att Lewis verkligen har lyckats tänka som den onde! :)

Den här boken är, i min mening, åtminstone, en av de viktigaste kristna böcker som skrevs under nittonhundratalet, just på grund av den här unika inblicken i både ondskans övergripande målsättning,  och dess metoder för att uppnå dem.

Ibland ställer Lewis också saker på huvudet på ett sätt som får läsaren att studsa till, och undra om det faktiskt kan vara på det här sättet? Åtminstone reagerade jag så, när jag läste ”brevskolan” första gången för kanske trettio år sedan.

Så här beskriver gamle Tumskruv hur man från helvetets sida t ex agerat för att få människor att uppfatta allt gammalt som något mindre värt, just för att det är gammalt och vant:

”Skräcken för Det Gamla Vanliga är en av de mest nyttobringande känslor vi har lyckats framkalla i människohjärtat. Den är en outsinlig källa till kätteri i religionen, till dårskap i rådslag, till otrohet i äktenskapet och till obeständighet i vänskap. En gång i världen visste människorna att somliga förändringar är till det bättre, andra till det sämre, och andra åter vare sig det ena eller det andra. Vi har nu fått dem att i stor utsträckning glömma denna kunskap. Det enbart konstaterande adjektivet ”oförändrad” har vi nämligen ersatt med det känslobetonade ”stagnerande”!

Man behöver inte annat än se sig om i världen av idag för ett inse hur väl just denna speciella taktik har lyckats!

I kristenheten tycks det yttra sig i att vi inte alltid lyckas se skillnad på ”förnyelse” och ”nyhet”.

Förnyelse innebär att något som vi i den kristna församlingen har haft från första början, men som kanske glömts eller förvanskats under århundradenas lopp, återupptäcks och ges tilllbaka till oss av Herren.

Nyhet innebär att något nytt, något som inte vare sig Jesus eller hans apostlar gjorde eller lärde, smygs in i församling och förkunnelse och basuneras ut som det enda raka och rätta, och hur har vi inte förstått det här förr… och eftersom ingen gärna vill framstå som förstockad och stagnerad går det alltför ofta så att soppan som serveras blir uppäten, även om döden är i grytan.

Och det här var bara ett av de otaliga guldkornen i ”Brevskolan”!

Boken rekommenderas å det varmaste!

Taggar:
Publicerad i Böcker jag läst
4 kommentarer på “Konsten att tänka som djävulen
 1. Ulrik Fagerholm skriver:

  Men alla springer vi efter nyheterna och prisar tingen. Nog är det bekvämt men… resten får vi så småningom uppleva

 2. Ulrik Fagerholm skriver:

  … ingen idag prisar baal men säkert bil… skämt åsido var sak är skapad på gott eller ont för sin tid…
  Men jag parafraserar … då drevo de gäck med honom, ty de älskade alla sina uppfinningar och sin förmåga…
  Men vi har ju fått se att enbart Herren som ÄR har förmåga då det gäller. småplock ur vredesgarderoben gott folk

 3. Ulrik Fagerholm skriver:

  När man anfäktas av demoniska anfäktelser och tankar så vet man att det inte är roligt att tänka som djävulen. Men Guds och Lammets väldiga Varande håller oss vid makt och deras (Guds och Lammets)vrede om den drabbar är värre än vad någon djävul kan åstadkomma genom att utsätta oss för hor, hot eller våld. ”Frukta Gud och Håll Hans Bud.” Budet är att Tro på Jesus (från Nasaret) davids Son som en gång Kommit i Herrens Namn och I sin Andra Tillkommelses Dag skall komma. Och Han Är Herren, Han som var Är och Skall Komma!!!¤ Tron Allena Skriften Allena Nåden Allena skall frälsa oss.Ja de är Vad Kristus allena har gett sin Kristenhet.
  I denna värld finns två alternativ: att Ta emot Guds Ord och hålla det om han ger Nåd till det eller att i sin egenrättfärdiga fromhet framhärda tills man i helvetet får se att all ”God vilja” var Guds förutfattande Nåd+++!¤

 4. Ingmar Rönn skriver:

  C S Lewis lär själv ha sagt om ”Brevskolan” att det var en lättnad att få den färdigskriven – hela tiden medan han satt och levde sig in i hur en gammal överdjävul månne tänker, var det som om han hade varit instängd i en klibbig, stickig, kliande, kvävande het tvångströja.
  Han tyckte alltså inte heller att det var speciellt behagligt att tänka som djävulen, men tack vare att han uthärdade det lämnade han ett ovärderligt arv efter sig åt oss som kommer efter!