Midsommarens tankeväckare

”Nuförtiden lever de hederliga över sina tillgångar, de ohederliga lever över andras tillgångar, och sen finns det ett fåtal särskilt begåvade, som lyckas göra bådadera!”

Citatet är hämtat från Hector  Hugh Munro, skotsk författare och satiriker. Han levde och verkade för mer än hundra år sedan, och man frestas säga, att inget tycks vara nytt under solen. Det här kunde ju lika gärna vara en beskrivning av oss nutidsmänniskor! Det hör ju närmast till ovanligheten, om någon inte håller på att konsumera för pengar, som han ännu inte har förtjänat.

Bibelns varningar tycks klinga för döva öron – det där med att låntagaren blir långivarens slav borde ju vara kraftigast tänkbara varning för den frihetsälskande nutidsmänniskan, men icke.

 

”Men vi måste ju ha alla våra prylar och kommunikationskanaler, och inte kan vi leva på en lägre standard än andra!”

Finska nyheterna hade ett tankeväckande reportage om en helsingforsbo, som, hellre än att hamna i en hotande skuldspiral, hade gjort en radikal utbrytning ur systemet. Han hade inte flyttat ut på landet för att försöka förverkliga den gröna självförsörjardrömmen eller något sådant. Han hade bara avslutat sin elanslutning, gjort sig av med bil, telefonanslutning, internet, och hela rasket! Inget bankkort hade han inga resor gjorde han, annat än med lokaltrafiken.

Och hör och häpna, han hade inget att klaga på, han tyckte att hans livskvalitet snarast hade stigit!

Hans frys och kylskåp fanns i närbutiken, ville han ha kontakt med nån använde han papper och penna och skrev ett brev, tidningar och böcker fanns på biblioteket, osv.

Till slut frågade reportern halvt desperat: ”Men hur ser du något när du går på toaletten, och inte har nån el i lägenheten?”

”Har du tänkt på hur många blinda det finns i världen?” svarade mannen. ”De går också på toaletten!”

Nå, han hade en lykta, det syntes på bilden i reportaget, men ändå.

Har vi tänkt på hur många människor i världen, som klarar sig utan allt det vi tror är oundgängligt? Allt det vi är beredda att leva över våra tillgångar för att ha tillgång till – och i värsta fall till och med lever över andras tillgångar?

Ett är nödvändigt, säger Jesus. Bara en sak är oundgänglig.

Söndagens tema är ”Kallelsen till Guds Rike”.

Det var det vi skulle söka först av allt. Gör man det, då förbättras ens möjligheter att undkomma frestelsen att leva över sina tillgångar avsevärt!

 

 

 

Taggar:
Publicerad i Svenska blogginlägg