Hur man kan använda statistik

För några dagar sedan upplyste en broder i Herren mig om att jag nog kanske inte hade riktigt rätta uppgifter i min artikel om jordbävningar – jag publicerade den artikeln här på sidan för några år sedan som svar på en fråga om jordbävningsfrekvensen är värre nu än förr.

Han hade nämligen nyligen sett ett program någonstans ifrån i TV, där man hade förevisat ett diagram, som tydligt visade att de värsta jordbävningarna hade inträffat nu på 2000-talet, och jag hade skrivit att jordbävningsfrekvensen inte genomgått några större förändringar.

 

Jag blev nyfiken på hur man månne burit sig åt för att få ett diagram att se ut som det nu, de senaste åren, varit fler stora jordbävningar än nånsin förr, så jag kollade upp saken en gång till.

Det visade sig, än en gång, att man med hjälp av statistik och diagram kan bevisa vad man än vill bevisa, det gäller bara att välja de rätta bitarna av statistiken.

Så här ser statistiken från USGS för tiden för åren 1900 – 2019 ut över jordbävningar som är av magnituden 8.0 eller större på Richterskalan:

Under den här perioden har vi haft 94 sådana jordbävningar.

Av dem har 24 inträffat under perioden 2000 – 2019

Den allra värsta jordbävningsperioden under de senaste hundra åren inträffade mellan åren 1950 och 1965, då drabbades jordklotet av femton stora jordbävningar varav tre var över 9 på Richterskalan, och en av dessa, i Chile 1960, var hela 9.6, den värsta som inträffat under hela den tid seismografer existerat. (Sedan slutet av 1800-talet)

Efter 1965 har vi så en lugnare period fram till år 2000, då inträffade det bara 19 stora jordbävningar på 35 år, ingen av dem större än 8.3.

Under 2000-talet har vi så igen haft en period då det, som sagt, inträffat 24 jordbävningar, som varit större än 8.0, fem av dem över 8.5, men bara en av dem gick över 9, den i Indonesien 2004, som var 9.1.

Det var alltså betydligt värre på jordbävningsfronten under de femton åren mellan 1950 – 1965, än det har varit de senaste tjugo åren!

 

Hur får man då ett diagram att visa att det är fler och större jordbävningar nu än förr, då det bevisligen inte ligger till på det sättet?

Ja, om man börjar från 1970, och väljer rätt skala på diagrammet, då kommer det ju att se ut så!

Då får man ju ett antal toppar under tvåtusentalet, som är mycket högre än de föregående!

 

Om man däremot gör samma diagram, med samma skala, och börjar från 1950 i stället, då kommer det att se helt annorlunda ut. Då kommer de högsta topparna att komma redan i början av tidsperioden!

 

Återigen får vi konstatera, att det inte räcker med att höra det som sägs, och se det som visas.

Man behöver också ha koll på vad det är, som inte blir sagt och visat….. och vad det gäller statistik, och hanterandet av densamma, gäller fortfarande det, som Mark Twain lär ha sagt vid något tillfälle: ”Det finns tre grader av lögn, och det är lögn, grov lögn, och sen den allra värsta, statistik.”

 

 

 

 

Publicerad i Svenska blogginlägg