En gammal hågkomst

För typ trettiofem år sedan åtog jag mig uppgiften att vara lagledare för West Coast Race-laget på min dåvarande arbetsplats. WCR var alltså en långstafett, som startade uppe i Jakobstad här i Österbotten, och löptes under två dagar ner till Kristinestad.

Man kunde antingen välja att löpa en sträcka endera dagen, eller så kunde man löpa en sträcka båda dagarna – sträckornas längd  varierade mellan fem och sexton kilometer, om jag minns rätt.

Det var, naturligtvis, en hel del snack om löpning och träning på jobbet veckorna innan tävlingen skulle gå av stapeln, och en av deltagarna, en kille som åtagit sig att löpa någon av de längre sträckorna båda dagarna, blev vid ett tillfälle tillfrågad hur han kunde ha en så bra kondition?

(Frågeställerskan var själv ingen idrottare)

”Kondition, det är något som finns ute på vägarna”, svarade han med glimten i ögat. ”Men man måste röra sig till fots för att hitta den!”

Jag kom att minnas det här replikskiftet, när jag satt och läste i går kväll. Jag har börjat gå igenom min halva hyllmeter med böcker av Sven Reichmann igen, det är ett antal år sen senast, så jag tyckte det var dags att börja friska upp minnet.

Broder Sven var en förkunnare, som det i allmänhet var ganska lätt att lyssna till, men hans böcker är så innehållsrika, och kräver så pass mycket eftertanke, åtminstone för mig, att det inte precis är fråga om någon avkopplingslitteratur.

Jag har också under årens lopp kommit att lägga märke till, att inte bara Svens böcker, utan också annan andlig litteratur av det här mer gedigna slaget, ibland råkar ut för samma öde som också Bibeln tyvärr också drabbas av – folk skaffar dem i avsikt att läsa dem, men det blir liksom inte nånsin riktigt av!

Jag har köpt en hel del sådana böcker från antikvariat och loppisar – de är oftast till salu för typ femti cent, och bär inga spår av att nånsin ha blivit öppnade. Kanske du också har sådana böcker hemma i din hylla, böcker du skaffat avsikt att någon gång läsa, men det har ännu inte blivit av?

Både Svens böcker, och böcker av andra goda kristna författare, som du kanske har köpt nån gång men aldrig läst,  innehåller massor av material, som skulle kunna ge en verklig boost åt den ”andliga konditionen” hos oss andra – om de bara blev lästa. Men det är som med den fysiska konditionen, den måste hämtas där den finns – det här fallet mellan pärmarna på  nämnda böcker!

Den som tar sig tid att till att börja med att grundligt och långsamt  läsa ”Kallad till frihet”, Befriande nåd”, ”Guds helande natur”, ”Ske Din vilja”, och ”Gud är inte auktoritär” kommer att finna att den andliga grundkonditionen redan har förbättrats avsevärt!

Att börja läsa och tillgodogöra sig stadig andlig mat är förvisso ganska likt att börja träna sin fysiska kondition, det kräver ett visst mått av självövervinnelse, och till att börja med kanske det inte känns så där odelat behagligt, precis som man kan få träningsvärk av ovanlig kroppsrörelse.

I dessa coronatider vore det ändå bra läge att börja – många av oss sitter hemma mycket mer än vi brukar nu, har mer tid, och man behöver ju inte slösa bort precis all den tiden på dåliga nyheter, fulla av sjukdom och död, på Netflix, och på diverse sociala medier!

Det finns ju goda nyheter också, fulla av liv som inte är begränsat av den fysiska döden,  och frid och nåd från Gud, vår Fader och Herren Jesus Kristus!

 

 

Publicerad i Böcker jag läst