Ja, vad ska man säga?

Jag hör till dem, som försöker följa med nyheterna – inte kan jag göra så mycket åt vad som händer i världen, men jag vill nu veta något om det i alla fall!
Ibland blir man dock sittandes med förvåningens finger i häpnadens mun.
Som t ex när jag fick veta, att Fingrid uppmanar oss att inte använda kupévärmare i vinter, för de drar mycket ström, och om alla bilar i Finland använder motorvärmare och kupévärmare samtidigt, då går det åt el, som motsvarar vad ett kärnkraftverk producerar. Men det händer ju aldrig! Så varför ta ett sånt exempel?
I samma artikel, en bit längre ner, kom sen den trösterika informationen att det inte är så illa med elbilarna, i alla fall, för där värms kupén samtidigt som man laddar den! Så, det går då inte åt lika mycket ström, när man både laddar och värmer en elbil, som när man värmer upp motorn i en vanlig?

Suck…. deta är väl ändå att betrakta som klockren desinformation! Sen har jag också med stort intresse väntat på att alla de, som slår på stora trumman för att alla ska skaffa elbil, ska börja berätta varifrån vi ska få el att ladda dem med? Jag menar, om det inte ens finns ström till motorvärmarna, när det blir kallt och vindstilla…..

Så har de då haft stort klimatmöte i Egypten. Dit har man flugit in tusentals delegater och reportrar och annat folk för att käbbla ett par veckor med noll resultat – åtminstone vad det gäller klimatet. Att man fick till något slags nödfond för dem som drabbas värst, det är ju som att börja fundera på att ordna tillfälligt boende åt dem, som bor i den brinnande skyskrapan, i stället för att släcka.

Men man försöker i alla fall inbilla oss att det omtalade målet på en temperaturhöjning på max 1.5 grader fortfarande kan uppnås. Tror de faktiskt att någon fortfarande tror på det? I ett läge där vi redan har närmare 420 ppm CO2 i atmosfären (att jämföra med 320 för sextio år sedan), och utsläppen förutspås fortsätta att öka de närmaste tio åren?

( jag tycker mig minnas, att det för sådär en tjugo år sedan hette, att den nivån absolut inte får gå över 400, det betraktades då som något slags point of no return, där det globala klimatet småningom skulle komma att gå tillbaka till något liknande som det vi hade, då all den växtlighet fanns, som nu bildar våra gas-, olje- och kollager…. ingen tycks vilja minnas det längre!)

Ja, men vindkraften ska ju rädda oss! ”Don`t worry, technology will save you…” så stod det under en teckning av en man, som hängde i fingertopparna ovanför ett klippstup, medan en annan stod uppe på kanten, och uttalade dessa tröstens ord.

Visst, om det bara behagar blåsa, då ger de ju el, dessa moderna väderkvarnar, och då kan man kanske så småningom börja använda den elen till att få fram vätgas, som sen kan användas när det är vindstilla, och det finns andra innovationer på gång också, för att på olika sätt få lagrat energi för vackra dagar.

Men hur stora utsläpp blir det, när vindkraftverk tillverkas? Hur mycket koldioxid släpps ut, när de enorma betongfundamenten ska gjutas? Just betong är ju en av de stora utsläppsbovarna! När alla de stora transporterna rullar fram längs vägarna – som ju först ska byggas? Och vad händer sen, när möllorna har tjänat ut, och det är dags att börja sanera de väldiga ingreppen i naturen? Vem betalar det kalaset, och hur mycket utsläpp blir det av det?

Jag tror absolut, att vindkraften kan bidra med stora mängder elektricitet under sin livslängd, men är den miljövänlig? Tillåt mig tvivla!

Ja, vad ska man säga? jag tror för min del att vi blir matade med information, som är både bristfällig och vinklad, dels för att de, som gör pengar, ska kunna fortsätta med business as usual, dels för att man till varje pris försöker undvika att det blir panik, som i värsta fall kan börja utmynna i ren anarki. Då gäller det att skapa något slags framtidstro i befolkningen, hur illa grundad den än är!

Därför behöver vi, som tror på Jesus, i stället för att låta oss invaggas i någon slags falsk trygghet, ta vara på den verkliga tryggheten!

Visst, vi ser hur den här världsordningen går mot sin upplösning, Det står i Bibeln att det ska gå så, det är som Johnny Cash sjöng, ”it goes by the book”. Gud har allt under kontroll! Den som fruktar Honom behöver inte vara rädd för något annat!

Det är en ny himmel, och en ny jord, på kommande, och där kommer rättfärdighet att bo. Där kommer svärden att smidas om till jordbruksredskap, då kommer jorden att vara full av Guds kunskap, som havsdjupet är fullt av vatten!

Tiden strax innan detta sker kommer att vara svår för jordens inbyggare, det sticker inte Herren under stol med. Jesus kallar den här tiden ”födslovåndor” – det nya föds inte utan smärta. Men han säger också, att även om födandet gör ont, så glöms våndan sedan bort i glädjen över det nya, som har fötts!

Vetenskapsmän och politiker försöker ge oss hopp, men det är ett falskt hopp. Planeten och dess resurser räcker helt enkelt inte till för att vi ska kunna ta den väg, som de påstår är möjlig att gå. Vi har redan gått alldeles för långt in i den återvändsgränden.

Gud erbjuder ett levande hopp, ett verkligt, sant hopp. ”Se, jag gör allting nytt!”

 

 

 

 

 

Publicerad i Svenska blogginlägg