”Vad är Jesus egentligen bra för?”

Det hände för rätt många år sedan vid ett kaffebord i ett församlingshem.

(Någon trött kaffekokerska  lär någon gång ha  undrat om det faktiskt är så, att Herrens åkrar ska vattnas med kaffe…)

Alltnog, de här kvällen hade jag kommit att sitta vid samma bord som en för mig okänd dam någonstans i den medelålder, som jag själv nu för länge sedan har passerat. ”Jag har gått i den här kyrkan i många år”, berättade hon, ”och jag trivs bra med stämningen och människorna här, men jag har litet svårt för predikningarna ibland. Prästerna säger ju en del bra saker om hur vi människor ska ta hand om varandra och så, men sen pratar de en massa om Jesus också, och jag har aldrig begripit vad han ska vara bra för? Räcker det inte med Gud?”

Jag upplevde den kommentaren som ett monumentalt misslyckande för oss förkunnare. Om människor kan besöka en kristen församling i åratal, utan att få ett klart besked om varför Jesus behövs, vad har vi då sysslat med, egentligen??

”Vi människor gör ju en del bra saker, och en del dåliga”, sade jag. ”Gud har gett oss klart besked  t ex i sina tio bud om vad han vill och inte vill att vi ska göra, och när vi struntar i det och gör som vi själva vill, då kallas det synd, och det skiljer oss från Gud. Det är då Jesus kommer in i bilden!”

”Jamen, jag förstår fortfarande inte! Om jag gör en del bra saker, och sen en del dåliga, då måste det ju jämna ut sig med vartannat, och då är väl Gud nöjd med det? Vad ska jag då med Jesus till, det räcker väl med att jag tror på Gud?”

Nåväl, jag frågade då henne om hon brukade stanna för rött ljus?

”Jodå, naturligtvis”, sade hon. ”Jag följer ju trafikreglerna när jag kör bil!”

Men vad händer om du råkar ha jättebråtttom, och ändå kör mot rätt någon gång, och polisen ser det?”

”Ja, då får jag förstås böter!”

”Men du har ju stannat för rött många gånger, och gjort precis som du ska, jämnar det inte ut sig med den där enda gången du kör mot rött då?”

”Naturligtvis inte!”"

”Nej, det gör det inte”, sade jag,  ”och det vet du, alltså betalar du dina böter, utan att börja försöka förklara för polis och domare att du har stannat för rött fler gånger än du har fortsatt över korsningen , och du alltså borde ha pluspoäng så de t räcker!”

”Men vad har det med Jesus att göra?”

”Jo, ser du, Guds lag fungerar precis som Finlands lag! När vi gör som han säger, då gör vi bara det som vi är skyldiga att göra, det är vår plikt som människor att lyda vår Skapare. Det får vi inga pluspoäng för! Men om vi ”kör mot rött”, bryter mot hans vilja, då blir det böter, och det blir dyrt! Syndens lön är döden! Vi får betala med vårt eviga liv, om ingen annan är villig att betala böterna åt oss! Och det var det Jesus kom för att göra! Hade han inte dött i vårt ställe, då hade vi inte haft annat val än att betala själva, och då hade vi varit dödens!”

Det var tyst en stund.

”Vet du, ingen har nånsin sagt det på det här viset till mig förr! Det här måste jag tänka på…”

Jag hoppas hon kom till en förståelse av vad Jesus är bra för. Jag har aldrig sett henne sen dess, det var enda gången jag besökte den platsen.  Det är så för en resande förkunnare, det har blivit många människor genom åren, som man träffat en gång, och sedan aldrig igen…..

Taggar:
Publicerad i Svenska blogginlägg

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>