Han, som uthärdade

Någon gång mot slutet på förra årtusendet, medan jag ännu tillbringade somrarna med att turnera runt Svenskfinland med ett mötestält, kom jag en eftermiddag, medan jag gick runt i bygden och bjöd in till kvällsmötet och samtalade med människor, att knacka på i ett hem, där det tydligen bodde en ensamstående äldre man, som hade fähus och kor.

Mina föräldrar var småbrukare, så fähuslukten var mig väl bekant. Vad jag inte var van vid, det var att möta den lukten med full kraft, när jag steg in i ett boningshus. Medan jag satt där och samtalade med mannen, som bodde där, fick jag det intrycket att han var så trött och deprimerad, att han helt enkelt inte orkade bry sig om att städa eller byta kläder, eller något annat som hade med renlighet och hygien att göra. Utöver  fähuslukten låg där ett blått moln av tobaksrök i rummet – han kedjerökte under hela den tid, som jag satt där.  Man kunde ha skurit bitar av luften med kniv – nästan, i alla fall.

Det var med en intensiv känsla av lättnad, som jag klev ut i den friska luften och solskenet på utsidan igen. Kontrasten var överväldigande! Och jag tyckte intensivt synd om gubben, som satt därinne och bolmade i stanken – han kunde ju åtminstone ha suttit ute på farstutrappan och rökt, tänkte jag! Sen tänkte jag att han väl förmodligen var så van, att han inte ens märkte hur eländigt det var därinne….

I Filipperbrevets andra kapitel beskrivs hur Jesus avstod från sin gudomliga makt och himlens härlighet för att komma hit till oss, och leva bland oss som människa, underställd människans villkor. Och inte bara det, utan också för att dö, som människor dör. Och inte bara det,  han kom ju inte  för att dö sin egen död, utan allas vår död, för att vi alla skulle få möjlighet att få del i hans liv!

Kontrasten mellan den verklighet han lämnade,  och den, som han kom till, när han kom hit till jorden, den kontrasten är ofattbar. Obeskrivlig.

Vi som är födda av kött och från början tillhör  den här världen, vi vet inte om något annat. Vi är som den äldre mannen i sin stinkande stuga,  så vana vid den andliga stanken av synd och ondska, uppror mot Gud, och mörkret som sprids av kringflackande demoner, att vi inte ens märker den alla gånger. Det är som att vara född i en svinstia och aldrig ha varit ut i friska luften – fast oändligt mycket värre!

Men Jesus, han kom utifrån, från heligheten, renheten och ljuset i Guds himmel, in i den mörka, stinkande svinstia som denna värld utgör i andligt hänseende. Han, som haft sin gemenskap med Fadern och Anden, han som befallt över änglahärarnas renhet och styrka, fick nu till sällskap den här världens förvridna och förstörda karikatyrer av de människor, om vilka han vid skapelsen kunde  säga: ”Det är mycket gott”.

Hur skulle vi kunna förstå eller beskriva ett sådant utblottande av sig själv, vad han måste uthärda under hela sitt jordeliv?

Bo Giertz gör dock i sin bok ”Med deras ögon” ett av de bästa försök jag har hört eller läst, när han beskriver den situation Jesus mötte i Lukas 9, när han kommer ner från förklaringsberget, där han för en stund fått komma ut ur ”svinstian” och andas den himmelska atmosfären.

” ….”Å, ni otrogna och förvända människor”, sade han, ”hur länge ska jag behöva vara hos er? Hur länge ska jag härda ut med er? För honom hit till mig!”

Pojkens far skyndade iväg upp mot bygatan. Det var mycket tyst i hela skaran.

Aldrig förr hade Johannes hört Mästaren tala så skarpt till sina egna!

Aldrig hade han så tydligt anat  att det verkligen kunde vara en plåga för Guds Messias att vandra omkring  tillsammans med dem.

Vanligen hade man bara intryck av en stor glädje, som strömmade ur en aldrig sinande källa, men kanske det låg något annat där bakom? Johannes tänkte på det, som han sett uppe på berget.

Det hade varit som att blicka in genom dörrspringan till en festsal, full av en härlighet, som aldrig skådats på jorden!

Så såg han sig omkring på hopen, som nu skockades kring Mästaren. Grova, smutsiga ansikten med dumt stirrande ögon, trasiga mantlar, som styvnat av intorkad smuts, en tung lukt av svett och otvättade livklädnader, den heta vinden, som virvlade upp landsvägsdamm och torkad spillning över dem – och så, till råga på allt, dessa maktlösa och misslyckade lärjungar.

Motsatsen mellan berget och dalen blev nästan outhärdlig. Han orkade inte riktigt tänka tanken till slut, han kände bara att han snuddade vid ett offer och en självutblottning, som låg långt bortom gränsen för det fattbara… ”

Ta en stund och tacka Herren!

Det var för att du en dag ska få andas den himmelska luften, komma ut i Guds solsken, och hoppa av glädje som en nyutsläppt kalv på våren, som han utblottade sig själv, och var lydig intill döden på korset….

 

Publicerad i Svenska blogginlägg

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>