Yttersta tiden del 1, inledande översikt

I tisdagsbibelstudierna jag håller i Kuni Betesda håller vi som bäst på att studera den yttersta tidens skeende, och eftersom jag har skrivit fortlöpande sammandrag av vad som där blir sagt kom jag nu på tanken att publicera dem också här – någon kan ju eventuellt vara intresserad!

Tanken med den här genomgången är inte bara att få litet framtidsinformation, vi försöker också, och framför allt, få klarhet i vad vi kan vänta oss som kristen församling, hur mycket som redan är på gång av den ondes mullvadsarbete i kristenheten – ett stort avfall ska ju komma i den yttersta tiden – och hur vi förväntas reagera på det.

 

Framtidsprofetia, allmänt


Det första man behöver tänka på, när man börjar studera de profetiska texterna i Skriften, är att de inte är heltäckande. Den zoomar in på vissa saker i framtidshistorien, och stora tidsytor berörs ofta inte alls.

Det är som om vikingarna fått läsa en profetisk bok, skriven år 1000 efter Kristus, och som skulle ha beskrivit en del enskilda händelser från den tiden fram till nu, alltså en slags framtidshistoria för tiden 1000-2000 e Kr.

De skulle ha fått information om t ex trettioåriga kriget, Napoleons uppgång och fall, digerdöden, Tunguskameteoren, jordbävningen i Lissabon, och andra världskriget. Inget annat, och ingen antydan om att det finns hundratals helt tomma år mellan de profetiska utsagorna. Då skulle de förmodligen ha trott, att andra världskriget skulle komma ca 1150!

Det är med en annan bild som förr, när man stod på Lostenen och såg sju kyrktorn, man såg det som stack högst upp där långt borta, men dalgångarna såg man inte.

 

Gamla testamentets profeter såg Jesu första tillkommelse, och sedan såg de hans andra tillkommelse och tusenårsriket. De anade slutet, när himlen skulle rullas ihop som en bokrulle.

Men de såg inte församlingens tidsålder! Den var fördold för dem. Alltså hamnade de skriftlärda på Jesu tid, som studerade de gamla profeternas skrifter, grundligt fel i tolkningen. Det är lätt att se uppfyllelsen av en profetia sen, när det väl har hänt, men betydligt svårare att tolka den på förhand!

På samma sätt som när man stod på Lostenen finns det alltså ”kyrktorn”, viktiga händelser i framtiden, som profeterna såg, och det är utifrån dem vi orienterar oss för att försöka komma rätt i alla de detaljer, som t ex Uppenbarelseboken är full av. Vad som är rätt tolkning, det ser vi först när det händer.

 

Det andra, som ställer till problem för oss när vi ska försöka förstå Skrifterna, är att profetiorna inte kommer i kronologisk ordning. Tidsperspektivet kan ta hopp på tretusen år från en vers till en annan, utan att man egentligen märker vad som händer.

 

För att om möjligt få händelserna i rätt tidsföljd har jag i huvudsak utgått dels från Jesu egna förutsägelser, de har nämligen bäst tidsmässig ordningsföljd, dels från Uppb 6, som jag ser som ett sammandrag av hela det slutskede som sedan beskrivs mer utförligt i resten av Uppenbarelseboken. Jag har också för egen del gjort en sammanställning från Matt 24, Mark 13 och Luk 21, för att få Jesu stora eskatologiska profetia så komplett som möjligt.

 

De två viktigaste profetiska händelserna Bibeln talar om är:

 

  1. Jesu första tillkommelse
  2. Jesu andra tillkommelse.

 

För vår del upplevs då förstås det viktiga och intressanta vara att se på vad som finns profeterat om tiden strax före Jesu andra tillkommelse. Det är ju ditåt vi är på väg.

 

Vad det gäller den första gången Jesus kom kan vi tycka att det här är ju historia. Men det är nog mer än så!

För det första är de uppfyllda förutsägelserna, de som finns i GT och uppfylls i och med att Jesus kommer, lever, dör och uppstår, ett klart, objektivt bevis på att Bibeln verkligen är Guds Ord.

Vi har m a o inte bara ett cirkelbevis för den saken, typ: ”Bibeln är Guds Ord för det står i Bibeln att den är Guds Ord”. Vi har ett verkligt, påtagligt bevis!

 

För det andra tjänar profetiorna idag till att ge oss tro. Dels ser vi tydliga, objektiva bevis på att Jesus verkligen är Guds Son, förutsagd av Guds profeter, dels styrker det oss i tron på att Jesus verkligen kommer att komma tillbaka! Om den första tillkommelsen var så exakt förutsagd blir väl den andra inte sämre i det avseendet!

Vi kan vänta oss lika bokstavliga uppfyllelser av allt Skriften har att säga om den sista tiden före Jesus kommer tillbaka, som det fanns angående den första gången!

 

Innan vi går längre ska jag väl också påpeka att det finns många olika tolkningar vad det gäller ordningsföljden i sluttidens skeende. Jag kommer att presentera min uppfattning här vartefter, och ge de bibelställen jag stöder mig på. Andra har kommit till andra slutsatser, när de läst samma Bibel.

Knappast har någon helt rätt – det är något otroligt svårt att komma med en framställning som faktiskt får med alla relevanta bibelställen! Man får beväpna sig med en viss ödmjukhet i de här sammanhangen…

De allra flesta så kallat konservativa bibeltolkare är i varje fall i stort sett överens om vad som kommer att ske, även om de placerar saker i litet olika ordning tidsmässigt!

Var och en får pröva allt och behålla det goda. Skriften tar inte fel, men vi kan hamna fel i våra tolkningar, eftersom vår förmåga att förstå Ordet är begränsad…

 

Vad kommer då för viktiga hållpunkter, som ska inträffa under tiden mellan Jesu första och andra tillkommelse? Så här ser mitt förslag ut, och detta är också de rubriker vi har arbetat utifrån under bibelstudierna:

 

 

1. Den helige Ande ska utgjutas över allt kött.

Profeterat redan genom Joel, uppfyllt första pingstdagen. Joel 2:28, Apg 2

 

2. Jerusalem ska intas, staden och templet ska förstöras, folket ska skingras över världen.

Jesus profeterar om detta i Luk 21:20-24 ca år 33, och det blev uppfyllt år 70 när den romerske generalen Titus erövrade och förstörde staden och templet.

 

3. Israel ska församlas, landet ska födas på en natt.

Jes 66:8, en profetia som gavs ca 700 f Kr. Uppfyllt 1948, 2650 år senare.

 

4. Hedningarnas tider över Jerusalem ska ta slut

Jesus profeterar om detta i Luk 21:24, ca år 33

Uppfylldes, som jag tror i alla fall, 1967, när Israel intog hela Jerusalem under sexdagarskriget.

Det här är en avgörande händelse.

Såvitt jag förstår ska allt vara färdigt inom en generation från det här!

Om det är som jag tror, så syftar nämligen Matt 24:34 tillbaka på Luk 21:24 och Matt 24:14

 

5. Evangeliet ska predikas för alla folk. Matt 24:14

Det här uppdraget håller på att slutföras, men är ännu inte helt uppfyllt.

Det ska vara färdigt, eller åtminstone till 99% färdigt, innan Antikrist tar makten helt – Jesus säger att vi ska arbeta medan dagen varar, natten kommer då ingen kan verka, och någon sådan tid har vi inte sett än. Joh 9:4

Allt det som Jesus kallar ”början till födslovåndorna”, Matt 24:8, kommer sannolikt före Antikrists regeringstid. Under dem är evangelisation och mission knappast möjliga i någon större utsträckning.

 

6. Det stora avfallet kommer.

2 Tess 2:3. Det har varit på gång länge redan, ”laglöshetens hemlighet” varr verksam redan på Pauli tid, för nära tvåtusen år sedan! Under de sista åren före Jesu andra tillkommelse ska det blomma ut så till den grad att massor av kristna avfaller och tillber Antikrist.

Sändebreven till de sju församlingara i Mindre Asien, Uppenbarelsebokens andra och tredje kapitel, ger oss viktiga ledtrådar till var, hur, och varför avfallet kommer in.

 

7. Antikrist stiger fram på scenen och upprättar småningom ett världsrike.

Uppb 13:7. Han kommer att härska i sju år, som Skriften delar i två perioder på 3½ år var.

Under första halvan samarbetar han med den avfallna kyrkan, ”skökan Babylon”, och tycks också ha någon typ av fredsavtal med Israel.

 

8. I samband med att han upprättar sitt rike kommer märket, 666, att införas som betalnings- och identifikationsmedel.

Uppb 13:16-17. Då går vi sannolikt in i den andra 3½-årsperioden.

Tekniken för märket, som det beskrivs i Uppenbarelseboken, finns och är färdig att tas i bruk!

 

En fruktansvärd nödtid ska under denna sista sjuårsperiod komma över världen, med naturkatastrofer av aldrig tidigare skådat slag. Det är den tiden vi brukar kalla ”vedermödan”.

Det börjar med ”normalkatastrofer” och blir värre och värre vartefter, och kulminerar under de sista månaderna med världsvid förstörelse som följd. Sigillen, basunerna och vredesskålarna, som Uppenbarelseboken talar om, kommer under den här tiden.

 

9. Alla folk församlas mot Jerusalem i krigiskt syfte.

Sak 12:1-3. Detta kan också inträffa under punkt 7.

 

10. Församlingen rycks upp, Herren till mötes.

1 Tess 4:16-17. De döda uppstår, de levande förvandlas. Det här tror jag ska ske samma dag som Jesus kommer. Något annat är knappast möjligt om man sammanställer 1 Tess 4 med Joh 6:39, 40, 44, 54

Här, eller under punkt 11, ställs vi som tror på Jesus inför ”Kristi domstol.” 2 Kor 5:10.

De kristna får då sina jordeliv prövade, belöningar ges och de som inte blir belönade får genomgå en rening. 1 Kor 3:12-15

 

11. Jesus kommer tillbaka, halleluja!

Hela Israel känner igen sin Messias och blir frälst. Sak 12:10 – 13:2

Antikrist och den falske profeten expedieras. Uppb 19:20

 

Efter Jesu andra tillkommelse:

 

12. Tusenårsriket börjar. Djävulen sätts i fängelse under den tiden.

Uppb 20:1-6. I slutet på den kommer han lös för en kort tid, det blir ett nytt uppror, som slås ner. Uppb 20:7-9. Detta är sannolikt det Gogs härnadståg som Hesekiel profeterar om. Vapnen som omtalas i Hes 38 och 39 låter nämligen inte speciellt sofistikerade, mer som vad man kan vänta ska kunna åstadkommas efter tusen år av fred.

 

13. Yttersta domen.

De som dött utan tro blir uppväckta. Individuell dom. Den som inte är skriven i Livets bok går in i den eviga döden, ”den andra döden”. Matt 25. Djävulen kastas i eldsjön, allt ont rensas bort från skapelsen. Uppb 20:10-15

 

14. Nya himlar och en ny jord.

Uppb 21. Det nya Jerusalem kommer ner från himlen. Guds tron och livets flod finns på jorden. Guds tjänare ska dels regera som kungar, över vad specificeras inte, dels tjäna Gud. ”Han ska sätta honom över allt han äger” är ett ganska starkt löfte, när det kommer från en som äger himmel och jord! Det löftet finns i Matt 24:47

 

 

Vi har befunnit oss på världshistoriens slutraka sedan Israel återupprättades.

Det har snart gått fyrtio år sedan sexdagarskriget.

Vi har sannolikt högst trettio år kvar, om det är som jag tror, att allt det som Bibeln säger ska hända efter att hedningarnas tider över Jerusalem har tagit slut ska vara fullbordat inom en generation.

Det är alltså dags i högsta grad att göra sig resklar!

 

Publicerad i Yttersta tiden